11 maja 2013

Ogórek - przeciwnik pomidora

Moje nasiona i gdzie jest WALLY ;-)





Jak widać na powyższej fotografii zakupione przeze mnie nasiona ogórka, czekają już na intensywnie podniesioną wilgotność w celu wykiełkowania. Dzisiaj postanowiłem to uczynić, ponieważ nasiona słonecznika już wcześniej zaczęły mi kiełkować. Jednak co ma wspólnego ogórek ze słonecznikiem, jeśli już pomidora nie bardzo lubi? Ano widzi mi się taki ładny szpaler słoneczników, z pnącymi po nim ogórkami.

Myślę, że słonecznik świetnie sprawdzi się w roli żywej podpory dla lubiącego się piąć ogórka z rodziny dyniowatych. Słonecznik lubi słońce, ogórek nie mniej - obie te rośliny są smaczne i zdrowe, więc niech sobie rosną jak wszystko w około. Do gruntu postaram je wsadzić zgodnie z kalendarzem księżycowym.

Dodatkowo postanowiłem zrobić konkurs(całkiem przypadkowo), bez nagród rzecz jasna.






Pod poniższym odnośnikiem, gdzieś schował się WALLY. Trzeba go poszukać i odpowiedzieć na pytanie, "gdzie i dlaczego tam się tam schował"

Odnośnik do poszukiwań ;-)

http://dc136.4shared.com/download/AoEtJiet/good.jpg?tsid=20130514-211321-c652d766

W razie problemów z odszukaniem Walliego można spróbować zapisać plik na dysku twardym i dobrze się przyjrzeć obrazkowi w dowolnej przeglądarce graficznej. Plik do pobrania dostępny również pod adresem:

https://docs.google.com/file/d/0Bz0vF3dW-Zd9bXV5R2pmcDNkR1k/edit?usp=sharing


Ogórek siewny (Cucumis sativus)

Ogórek należy do grupy najczęściej uprawianych roślin z rodziny dyniowatych.
Występuje w niezliczonych odmianach uprawnych.
Ojczyzna ogórka leży prawdopodobnie u podnóży południowych Himalajów, gdzie już od ponad 3000 lat jest on uprawiany. Dziś rośliny te uprawiane są na całym świecie w tropikach i subtropikach, a także na dużych obszarach w strefie umiarkowanej jako letnie warzywo owocowe i warzywo szklarniowe.


Ogórek to płożąca lub wspinająca się roślina zielna. Wytwarza 4-5-kanciaste, szorstko owłosione pędy długości ponad 5 m, z niepodzielonymi, spiralnie skręcającymi się wąsami czepnymi, długości do 30 cm.

Szorstko owłosione blaszki liściowe są trójkątne do jajowatych, ostro zakończone, klapowane, ząbkowane, o głęboko sercowatej nasadzie, ogonki liściowe mają do 20 cm długości. Z reguły rozdzielnopłciowe kwiaty wyrastają pojedynczo (żeńskie) lub w grupach po 3-7 (męskie) z kątów liściowych. Szypułki mają długość 3-5 mm. Mają dzwonkowate, 5-łatkowe, gęsto owłosione kielichy zrosłodziałkowe, długości do 1 cm i szeroko-dzwonkowate, 5-łatkowe, żółte, owłosione rurki korony, długości do 2 cm.

Zwisające lub leżące na ziemi owoce ogórka są zróżnicowane, walcowate, eliptyczne, jajowate lub okrągławe, mniej lub bardziej wygięte i bardzo różnej wielkości. Cienka lub twarda okrywa jest gładka, szorstko owłosiona, brodawkowata, pomarszczona lub kolczasta, zwykle podłużnie prążkowana i w stanie dojrzałym bladozielona, żółtozielona lub żółta. Zwarty, bardzo soczysty miąższ jest zielonkawo- do żółtawobiałego o łagodnym, słodko-aromatycznym, czasem też gorzkim smaku. Miąższ otacza liczne płaskie, podługowato-jajowate nasiona, długości do 1 cm, otoczone wodnistymi, szklistymi osnówkami.

Stosunkowo mało pożywne jagody jada się wraz z okrywą i nasionami na surowo jak owoc, jako sałatkę (mizeria), duszone na jarzynę lub kiszone w solance i marynowane w occie z przyprawami. Z reguły jada się niedojrzałe, nie w pełni wyrośnięte i zielone owoce, jednakże na targowiskach tropikalnych dość często widuje się wystawione na sprzedaż dojrzałe, żółte ogórki.

Ojczyzna ogórka leży prawdopodobnie u podnóży południowych Himalajów, gdzie już od ponad 3000 lat jest on uprawiany. Dziś rośliny te uprawiane są na całym świecie w tropikach i subtropikach, a także na dużych obszarach w strefie umiarkowanej jako letnie warzywo owocowe i warzywo szklarniowe.

Wrażliwy na mróz i szybko rosnący ogórek udaje się w wysokiej temperaturze, na żyznych glebach o dobrym zaopatrzeniu w wodę; w tropikach można go uprawiać i zbierać plony przez cały rok. Lekko schłodzone po zbiorze, niedojrzałe owoce zachowują trwałość prawie 2 tygodnie; temperatura poniżej 10°C powoduje uszkodzenia mrozowe na owocach.

źródło: http://www.witaminyzdrowia.pl/rosliny-lecznicze/dynia-zwyczajna.html

"Niech pożywienie będzie lekarstwem,
a lekarstwo pożywieniem."

Hipokrates (460-370 p.n.e.)


pozdrawiam.

2 komentarze:

  1. co , konkurs BEZ nagród ? no ja protestuję :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niech nagrodą będzie sam fakt rozwiązania zagadki - to powinno wystarczyć, w końcu wiedza jest bezcenna ;-P

      Usuń

Copyright © sztudynt - Blogger Theme by BloggerThemes