Naturalny, zdrowy sposób odżywiania.
pomidor, brokuł, sałata lodowa, pieczarki, kiełki cieciorki, cebula
Oprócz tego w ciągu dnia zjem np. banany, jabłka, daktyle, figi, etc.
Ktoś powie, że z takiej porcji to człowiek długo nie pociągnie i nie ma sił. Okazuje się wręcz odwrotnie, nie brakuje mi sił, kondycja z dnia na dzień lepsza ciało się oczyszcza, odbudowuje. Dla prostego zobrazowania jak to rośliny mogą być podstawą diety, najlepiej w naturalnej formie prosto z natury, bez żmudnych i zbędnych obróbek zarówno termicznych jak i mechanicznych, przytoczę przykład żubra.
Żubr to całkiem spore zwierze, równie dobrze mógłbym dać tutaj przykład, słonia, goryla i innych roślinożernych potężnych silnych zwierząt.
Żubry zjadają wiele gatunków roślin. Podstawę diety stanowią rośliny zielne i trawy (70-90% całości pokarmu), znajdowane na dnie lasu i na zrębach oraz na łąkach i polach uprawnych w jego pobliżu. Niechętnie zjadane są turzyce o ostrych liściach. Uzupełnienie diety, zwłaszcza w okresie późnej zimy i wczesną wiosną, stanowi kora oraz pędy niektórych drzew i krzewów. Szczególnie chętnie spałowany jest dąb, jesion i grab[4][8]. Ponadto zimą zjadane są żołędzie[4] i kasztanypotrzebne źródło. W Bieszczadach poza okresem wegetacyjnym ważnym pokarmem są zimozielone liście jeżyn[8].źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBubr
pozdrawiam serdecznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz