31 maja 2013

Uzależniający CUKIER

Nasz skryty nałóg i doskonały morderca




Nadmierne spożycie cukru jest zjawiskiem niekorzystnym dla naszego zdrowia. Cukier tuczy, kradnie z organizmu ważną witaminę B1, ponadto odpowiedzialny jest za cukrzyce, arteriosklerozę, osłabienie odporności organizmu oraz próchnicę.


Ludzie nie mogą się utrzymać przy życiu na diecie cukrowej


Przykładem tego są rozbitkowie, którzy przez dziewięć dni jedli i pili wyłącznie cukier i rum. W 1793 roku wydarzył się wypadek. Statek wiozący ładunek z cukrem rozbił się. Pięciu marynarzy, którzy przeżyli było przez dziewięć dni zdanych na siebie samych. Walczyli oni o przeżycie. Jedynym pożywieniem, które mieli był cukier i rum.





Po uratowaniu ich i przeprowadzeniu badań okazało się, że byli w stanie wyniszczenia spowodowanego głodem. Wypadek ten dał początek badaniom nad cukrem i jego wpływem na nasz organizm oraz zainspirował wybitnego francuskiego filozofa F. Magendie, który zaczął przeprowadzać szereg eksperymentów i badań na zwierzętach, w szczególności psach, pod kątem wpływu cukru na organizm. Wyniki jego prac były opublikowane w 1816 r.


Wszystkie psy, które karmione były pokarmami opartymi na cukrze lub oleju z oliwek i wodzie zdechły. Ten eksperyment uświadomił przemysłowi cukrowniczemu jakie cukier niesie zagrożenie dla naszego zdrowia.
Od tego czasu przeznaczał on miliony dolarów oraz zatrudniał najbardziej znane autorytety, które za otrzymywane pieniądze znalazłyby jakiś dowód nawet pseudonaukowy obalający teorię o cukrze.


Negatywny wpływ cukru na zdrowie

Mimo to udowodniono, że cukier jest głównym czynnikiem powodującym próchnicę zębów. Nadmierne spożycie cukru powoduje nadwagę. Usunięcie go z diety leczy objawy okaleczających, szeroko rozpowszechnionych chorób, takich jak cukrzyca, rak i choroby serca.

Cukier może spowodować: hipoglikemię i nadwagę prowadzące do cukrzycy i otyłości, i to zarówno u osób dorosłych, jak i dzieci. Cukier wypłukuje z organizmu sole mineralne i witaminy, podnosi ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL), zwiększając ryzyko zawału serca.

Jak już wspomniałam powoduje próchnicę zębów i zapalenie ozębnej, które prowadzą z kolei do utraty zębów i ogólnego zainfekowania organizmu.

To właśnie cukier powoduje, że umysł dziecka ma kłopoty z uczeniem się i skupieniem uwagi. A tak często pozwalamy dzieciom na jedzenie słodkich batoników czy ciasteczek…
Zarówno u dzieci, jak i dorosłych cukier wywołuje destrukcyjne zachowania, trudności w uczeniu się oraz łatwość zapominania.

Jest również czynnikiem inicjującym niewydolność układu autoimmunologicznego i immunologicznego, co kończy się w rezultacie takimi chorobami, jak artretyzm, alergia i astma. Cukier zakłóca również równowagę hormonalną i wspomaga wzrost komórek rakowych.
Nadmierne spożywanie cukru prowadzi do uzależnienia. Nawyk ten powstaje już w wieku niemowlęcym.

Musimy pamiętać o ty, że nadmierna ilość cukru może prowadzić do względnych niedoborów białek, składników mineralnych i witamin z grupy B oraz do zaburzeń przewodu pokarmowego. Wyizolowany cukier zaburza procesy regulujące naturalny poziom glukozy we krwi.

Gdy zjadamy słodkie ciastko czy pijemy słodki napój, nasze zęby jako pierwsze stykają się z cukrem. Osad tworzony na zębach jest doskonałą pożywką dla mikrobów, które atakują szkliwo. Roztwory cukru silnie podrażniają również błony śluzowe wyściełające żołądek i dwunastnicę, sprzyja to powstawaniu wrzodów.

Aby strawić cukier organizm pożycza witaminy z grupy B, wapń, magnez czy chrom z innych pokarmów. Nadmierne spożycie prowadzi do cukrzycy. Cukier "usuwany" z krwi przez insulinę, jeśli nie może być jako rezerwa zmagazynowany w wątrobie odkłada się w postaci tłuszczu w biodrach lub w talii.

Cóż więc mamy robić? Czy zawsze będziemy niewolnikami naszego uzależnienia od cukru, czy też może istnieje skuteczny sposób pozbycia się nawyku jedzenia go?


Cukier można zastąpić xylitolem. Jest to niskokaloryczny cukier wytwarzany z kory brzozy. Znany był on chemii organicznej już w 1891 r. Ponownie został odkryty podczas drugiej wojny światowej kiedy to Finlandia cierpiała na dotkliwy niedostatek cukru. W sytuacji braku miejscowych źródeł Finowie szukali produktu zastępczego i właśnie wtedy fińscy naukowcy po raz drugi odkryli xylitol. Alternatywą dla cukru jest również miód.


źródło: http://www.wellnessday.eu/odzywianie/413-negatywny-wplyw-cukru-na-zdrowie


W temacie śmiercionośnej słodkiej substancji polecam jeszcze te artykuły:



http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/zabojczy-cukier-fakty/ryjgw

http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/artykuly-cukierpowody.htm





Niech to będzie drugi - na mojej liście - tak popularny i szeroko propagowany, jak również promowany często i gęsto w mediach środek wyrządzający zwyczajnie mord na istnieniach ludzkich - inaczej mówiąc zabójca numer (2). Wiadomo przecież nie od dziś, że cukier zwyczajnie zabija a mimo to objadamy się nim ile wlezie, a doktor jak to doktor też coś żreć musi. Więc ręka myje rękę i mamy masło maślane.



"PRIMUM NON NOCERE" - Po pierwsze nie szkodzić

- HIPOKRATES/IMHOTEP



Dlaczego ten narkotyk występujący pod nazwą zwyczajową CUKIER, jest wszechobecnie dostępny dla każdego, w dodatku szczególnie lubiany przez małe/młode bogu ducha winne dzieci, które się truje tym świństwem(bądź grzeczny a dostaniesz czekoladę) już od najmłodszych lat. Efektem czego przez kolejne kilkanaście lat rodzic się główkuje, dlaczego ta jego pociecha tak często choruje.


Za zabójcę numer (1) wybrałem TELEWIZJĘ a wspomniałem o niej w poprzednim wpisie pod adresem:

http://sztudynt.blogspot.com/2013/05/czy-telewizja-to-wrog-naszych-dzieci.html

Uzasadniając mój wybór - to właśnie dzięki telewizji młode polskie umysły mają w pierwszej kolejności aplikowane zmiksowane gówno do ich chłonnych jak gąbka w początkowym stadium rozwoju móżdżków. W efekcie czego, na późniejsze lata powstaje szambo. Zaraz po telewizji w tej wędrówce po sztandar głupoty w pewnym okresie dołącza edukacja z ministerstwem edukacji na czele.


pozdrawiam serdecznie

2 komentarze:

  1. zamiast cukru polecam uprawiac stewie, ma niesamowite wlasciwosci i jest o wiele smaczniejsza od tego syfu :)
    pozdrawiam
    ~Hincu
    p.s wbij czasem na irca ntv lub radiobc hihi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z tym co piszesz, cukier możemy pozyskiwać dla naszego organizmu z innych źródeł niż tylko supermarket. Oczywiście źródłem słodyczy oprócz naturalnego miodu, są jak już wspomniałeś rośliny.

      Postanowiłem zebrać jeszcze trochę informacji na temat cukru i jego naturalnych zamiennikach. Zachęcam do zapoznania się tematem uzależniającego cukru pod poniższym odnośnikiem

      http://sztudynt.blogspot.com/2013/06/cukier-narkotyk-cd.html

      PS. wpadnę na IRC jak znajdę czas, powiedz tylko w jakich dniach i o jakiej porze jest tam najwięcej odwiedzających :-)

      Usuń